Wegensysteem heruitgevonden

Vanaf midden 2013 zou in Noord-Nederland een futuristisch wegennet worden uitgetest. Het idee komt van designer Daan Roosegaarde, die zijn inspiratie zocht in de onderwereld, meer bepaald bij kwallen. Welke veranderingen worden uitgetest:

Fluorescerende verf in plaats van de klassieke wegmarkering

Overdag kan deze verf opladen door middel van zonne-energie. Tijdens de avond kan deze verf 8-10u lang licht voorzien.

Sneeuw of ijzel worden aangegeven

Dankzij een andere verflaag zou de weg aangeven wanneer het glad is of ijzelt. Thermodynamische verf zou oplichten bij een lage bodemtemperatuur. Je zou sneeuwvlokken tevoorschijn zien komen bij een temeratuur van -5°, waardoor bestuurders hun snelheid kunnen aanpassen.

Na het testen van dit systeem zouden er nog meerdere opties zijn voor de ‘nieuwe weg’.

Rechter rijstrook bedekt met inductieve verflaag

Door deze speciale verflaag zouden elektrische wagens worden opgeladen bij het rijden over de rechter rijstrook. De technologie staat reeds op punt, maar het is de investering nog niet waard door het lage aantal elektrische wagens op de wegen. In de toekomst zou dit een serieuze mogelijkheid kunnen zijn. Dan denk ik ook meteen aan minder links rijders.

Windmolentjes langs de rijbaan

Dit zou helpen bij plaatsen waar minder licht is, zoals op- en afritten. Zij zouden moeten zorgen voor de energie van baanverlichting. Deze zou evenwel alleen werken wanneer er effectief auto’s langs rijden. Dit werkt dan weer energiebesparend.

Ik ben alvast voorstander van dergelijke initiatieven. Maar naast al deze innovaties om besparend en milieuvriendelijk te werken, mogen er ook voorstellen komen om het verkeer vlotter te laten verlopen. Er komen steeds meer auto’s bij, dus dit verhoogt dan de milieuvervuiling waardoor er niets opgelost wordt. Je kan ook het filmpje van dit project bekijken.

Bron: vwmagazine.be

Tags:, , ,

Plaats een reactie